Heb je er ooit aan gedacht dat jouw onderzoek kennis, informatie, materialen, producten of technologieën kan opleveren die zouden kunnen worden misbruikt? Weet je wanneer een export vergunning vereist is om je resultaten te publiceren? Zou je het opmerken als een buisje met daarin een hoogrisico pathogeen ontbreekt?

Deze voorbeelden demonstreren het belang van goede procedures en richtlijnen om ziekteverwekkers en gevoelige technologieën te beveiligen tegen ongeoorloofde toegang, diefstal, misbruik of opzettelijke verspreiding.

Op deze pagina vind je links naar hulpmiddelen en richtlijnen om je te ondersteunen bij het beoordelen van de dual-use potentie van je onderzoek en andere biosecurity gevoeligheden in relatie tot je onderzoek, zoals exportcontrole.

Biosecurity pijlers

Biosecurity richt zich op het beveiligen van biologische agentia en op de kennis en technologie die hiervoor nodig is. Biosecurity kan in acht pijlers onderverdeeld worden.

Voorlichtings-film

Picture16 film Pijlers Bewustwording compilatie

In deze film over biosecurity maakt u kennis met acht pijlers die van belang zijn bij het implementeren van biosecuritymaatregelen.

Dual-Use Quickscan

Dual-Use Quickscan is een scan waarmee u potentiële dual-use aspecten in het onderzoek kunt identificeren.

Pathogenen-lijsten

Overzicht van verschillende risicoclassificatielijsten die in omloop zijn voor humaan-, dier-, en plantpathogenen.

KNAW Gedragscode

Picture14 film Pijlers Organisatorisch gedragscodedocument

Deze gedragscode voor onderzoekers is gericht op bewustwording van de mogelijke risico's van het misbruik van kennis.

Export controle informatie

Voor export van dual-use goederen naar landen buiten de Europese Unie gelden strenge regels, zo is er onder andere een vergunning nodig.

Informatie

Verschillende nationale en internationale biosecurity informatiebronnen, waaronder links, documenten en biosecurity tools.

Securityregels

10 gouden securityregels ter bevordering van de bewustwording voor het veilig en beveiligd werken met biologische agentia.

Postkaarten

Postcard Dual use Plague

Verschillende biosecurity bewustwording postkaarten om naar collega's te sturen.

Meer weten over biosecurity en dual use? Of heb je vragen over biosecurity en dual use in je onderzoek of laboratorium? Neem contact op met de Biorisk Management Advisor (bijvoorbeeld de biologischveiligheidsfunctionaris (BVF), adviserend microbiologen, arbeidshygiënisten of veiligheidspersoneel) van je organisatie.