Op 7 november 2024 zal de volgende Biosecurity Kennisdag plaatsvinden in het Mercure hotel in Amersfoort. Evenals voorgaande jaren zal er weer veel aandacht zijn om te netwerken en met elkaar van gedachten te wisselen over bioveiligheid en dual-use aspecten.
Programma 2024
9.00 uur Ontvangst en registratie
10.00 uur Welkom door dagvoorzitter Myrthe von den Benken
10.05 uur Actualiteiten rondom biosecurity
Rik Bleijs, Bureau Biosecurity, RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)
10.30 uur Keynote: Biosecurity aspects of artificial intelligence and DNA synthesis
Piers Millet, Executive Director of the International Biosecurity and Biosafety Initiative for Science (IBBIS)
11.00 uur De Europese diergezondheidsverordening: wat betekent deze voor laboratoria die werken
met dierpathogenen?
Annemarie Bouma, Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
11.15 uur De Nederlandse inzet voor het BTWC: hoe, wie en waarom?
Jérome Larosch, Ministerie van Buitenlandse Zaken
11.30 uur Epidemiologie van pathogenen die als potentiële agentia voor bioterrorisme worden vermeld
in Nederland
Jorrit Broertjes, Medische Microbiologie & Infectiepreventie AMC (Academisch Medisch Centrum Amsterdam)
12.00 uur Lunch
13.00 uur Parallelsessie 1
14.15 uur Pauze
14.45 uur Parallelsessie 2
16.00 uur Borrel
Onderwerpen binnen de parallelle sessies
Op de Biosecurity Kennisdag worden twee parallelsessies gehouden met verschillende onderwerpen. Je kunt twee parallelsessies kiezen.
1. Biosecurity e-learning in het onderwijs
Tijdens deze sessie zal een korte demonstratie worden gegeven van de door Bureau Biosecurity ontwikkelde e-learning module voor studenten over biosecurity en dual-use. Ook worden andere e-learnings toegelicht die zijn ontwikkeld en toegepast worden in het onderwijs en andere organisaties. Hoe kunnen we e-learnings het beste inbedden in het onderwijs curriculum en wat zijn de ervaringen over hun effectiviteit en uitdagingen die daarbij komen kijken?
2. DNA sequentie screening mechanisme
Een virus in elkaar knutselen met stukjes DNA die je online kunt kopen? Bestel jij wel eens DNA- sequenties? En kan en mag je zomaar van alles bestellen? In deze (Engelstalige) discussie- workshop wordt uitleg gegeven hoe een nieuwe methodiek (International Common Mechanism for DNA Synthesis Screening) voor het screenen van sequenties en klanten in de praktijk kan worden toegepast.
3. Biosecurity escaperoom & dual-use gesprekstructuur
Deze sessie bestaat uit twee kortere onderdelen: de biosecurity escaperoom en de dual-use gesprekstructuur. De groep wordt opgedeeld in twee kleinere groepen die halverwege wisselen.
A. Durf jij het aan om te ontsnappen uit de biosecurity escaperoom? Stap in ons fictieve lab en leer over de pijlers van Biosecurity. Weet jij op tijd het mysterie te ontrafelen?
B. De Dual-Use Quickscan is ingevuld en er lijken dual-use aspecten aan het onderzoek te zitten. Hoe ga je dit evalueren en hoe ga je het gesprek aan met de onderzoeker? In deze sessie bespreken we de dual-use gesprekstructuur aan de hand van een infographic.
4. Diagnostiek en biosecurity
Anthrax?!? In deze patiënt? Dat kan toch niet? Het klinkt als het begin van een spannende film, maar dit zou zomaar werkelijkheid kunnen worden in je eigen laboratorium. Wat doe je als je vermoedt dat je te maken hebt met een infectie met een bioterroristisch agens? Wie waarschuw je en hoe pak je dit aan? Waar moet je in het laboratorium op letten?
In deze sessie ontdek je aan de hand van casuïstiek hoe je omgaat met mogelijke terroristische dreigingen. Deze sessie is niet alleen een must voor wie direct betrokken is bij diagnostiek, maar is voor iedereen leerzaam.
5. Voldoet Nederland aan de WHO eisen voor Biosafety & Biosecurity?
Benieuwd in hoeverre we in Nederland voldoen aan de WHO eisen voor biosafety en biosecurity? Dit is je kans om bij te dragen aan de zelf-evaluatie waarmee we dit in kaart willen brengen. Volgend op deze zelf-evaluatie zal de WHO in januari 2025 een externe evaluatie uitvoeren, de zogenaamde Joint External Evaluation (JEE), met als doel de meest kritische lacunes in ons gezondheidsstelsel te identificeren. Biosafety & Biosecurity is één van de 19 capaciteiten die zullen worden beoordeeld, waarna aanbevelingen zullen worden gedaan voor verdere versterking. Gebruik deze sessie om je bijdrage te leveren aan de zelf-evaluatie daar waar wij jullie input nodig hebben. Deze sessie richt zich op de ervaren BVF.