Afgelopen jaar organiseerde Bureau Biosecurity drie webinars over het thema “Biosecurity in het Onderzoek”. Het doel van deze webinars was om samen met experts stapsgewijs toe te werken naar het vergroten van de bewustwording van onderzoekers op het gebied van biosecurity en dual-use risico’s. Het derde en laatste webinar van deze serie vond plaats op maandag 21 juni en was gericht op onderzoekers en laboratoriummedewerkers.

Het thema van het derde webinar was “Laboratory Research: Biosecurity and Dual-Use implications”. Waar het eerste en tweede webinar gericht waren op de Biorisk Management Advisor, was het derde webinar gericht op onderzoekers en laboratoriummedewerkers die werken met hoogrisico ziekteverwekkers. Tijdens het webinar stonden we stil bij vragen zoals: Heb je er ooit aan gedacht dat jouw onderzoek kennis, informatie, materialen, producten of technologieën kan opleveren die zouden kunnen worden misbruikt? Weet je wanneer een export vergunning vereist is om je resultaten te publiceren? Zou je het opmerken als een buisje met daarin een hoogrisico pathogeen ontbreekt?

Na een interactieve presentatie van Bureau Biosecurity over Biosecurity awareness, kwamen er twee gastsprekers aan het woord over het vergroten van dual-use bewustwording. Piers Millett, vicepresident voor safety en security bij de International Genetically Engineered Machine (iGEM) competitie, presenteerde praktische voorbeelden over Biosecurity Challenges: examples from iGEM. Daniël Schepers, beleidsmedewerker export controle en strategische goederen bij het Ministerie van Buitenlandse zaken, gaf een overzicht van de Export Control of Dual-Use Goods. Het webinar werd afgesloten met de lancering van de Engelstalige versie van de Dual-Use Quickscan.

Het webinar werd goed bezocht met meer dan 250 deelnemers uit binnen en buitenland, werkzaam bij o.a. universiteiten, biotech bedrijven, overheidsorganisatie en internationale organisaties. Het webinar is opgenomen en is hier terug te kijken.

Evaluatie

Na afloop van het webinar heeft ongeveer 20% van de deelnemers het evaluatieformulier ingevuld. Het webinar werd beoordeeld met een 8,1 en voldeed voor 94% van de respondenten aan de verwachtingen. Waar sommige informatie voor de een al bekend was, bood het voor de ander een goed overzicht van de verschillende aspecten van biosecurity. Alle respondenten geven aan nieuwe inzichten te hebben gekregen door één of meerdere onderdelen van het webinar. De voorbeelden en interactie tijdens het webinar werden als prettig ervaren en de Dual-Use Quickscan werd enthousiast ontvangen.

Kennisdag 2021

De eerstvolgende bijeenkomst georganiseerd door bureau biosecurity staat gepland op 11 november 2021. De Biosecurity Kennisdag vindt fysiek plaats in het Mercure hotel in Amersfoort. Evenals voorgaande jaren zal er veel ruimte zijn om te netwerken en met elkaar van gedachten te wisselen over bioveiligheid en dual-use aspecten. Klik hier voor meer informatie.