Het eerste lustrum van de Biosecurity Kennisdag is een feit. Op 1 november kwamen voor de vijfde keer collega’s vanuit het hele land bijeen om vanuit verschillende perspectieven het gesprek aan te gaan over biosecurity.

De vijfde Biosecurity Kennisdag bestond net als voorgaande jaren uit een plenair deel in de ochtend en parallelsessies in de middag. Tijdens het ochtenddeel was er ruimte voor een update omtrent de stand van zaken van biosecurity in Nederland. Het daarop volgende overzicht van internationale activiteiten en ontwikkelingen waar Nederland een belangrijke rol heeft zorgde voor een mooie brug naar een presentatie over de iGEM (International Genetically Engineered Machine) competitie. Bij deze internationale competitie waar synthetische biologie centraal staat wordt van elk team verwacht dat ze stil staan bij de biosafety en biosecurity aspecten van hun project. Tijdens de laatste presentatie van de ochtend werd cybercriminalteit onder de loop genomen met een link naar laboratoria.

Parallelsessies

Na de lunch was er keuze uit drie onderwerpen, biosecurity in de praktijk (diagnostiek), perspectief op de toekomst en dual-use en exportcontrole. Daarnaast kreeg elke deelnemer de kans om een uitspraak te doen over het biosecurity wetgevingstraject tijdens de sessie ‘Samen naar een realistisch biosecuritybeleid’. Lees meer

Evaluatie                        

Na afloop is door meer dan de helft van de deelnemers het evaluatieformulier ingevuld. De dag werd goed ontvangen en voldeed aan de verwachtingen. Netwerken en nieuwe kennis opdoen worden als belangrijkste positive punten van de dag ervaren. Het uitstapje naar cybersecurity was voor veel deelnemers een eyeopener en de bijdrage van deelnemers aan de iGEM vond men verfrissend. Uiteraard heeft de evaluatie ook aandachtspunten opgeleverd die we kunnen gebruiken bij de organisatie van de biosecurity Kennisdag van volgend jaar.

Save the date – 14 november 2019

De datum voor de zesde biosecurity Kennisdag ligt al vast maar het programma staat nog helemaal open! We houden ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en horen graag waar vanuit deelnemers behoefte aan is. Dus heb je suggesties voor invulling van het programma van volgend jaar, of heb je iets interessants bij te dragen: laat het ons weten! biosecurity@rivm.nl