Bureau biosecurity gaat regelmatig naar bijeenkomsten in het buitenland met als doel kennis delen, kennis halen en netwerken. Zo heeft Bureau Biosecurity een workshop verzorgd om Sri Lanka te ondersteunen met het versterken van biosecurity. Daarnaast waren we digitaal aanwezig bij de persconferentie van de WHO waar een nieuw document werd gepubliceerd over verantwoordelijk omgaan met dual-use risico’s in de levenswetenschappen. In dit nieuwsbericht leest u meer over deze activiteiten. 

Het doel van ‘Bureau Biosecurity internationaal’ is om u te informeren over onze buitenland activiteiten. Waar zijn we (online) geweest en waar kunt u ons mogelijk (digitaal) tegen komen. Gaat u zelf naar een internationale bijeenkomst en wilt u daar biosecurity kennis en informatie delen, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wellicht kunnen we u ondersteunen met materiaal of met het delen van ervaringen die wij in bepaalde landen hebben opgedaan.

Bureau Biosecurity voert project uit om biosecurity in Sri Lanka te versterken

Van 8-10 juli heeft Bureau Biosecurity een tweede workshop gegeven om Sri Lanka te helpen met het opzetten van een nationaal overzicht van pathogenen en het versterken van biosecurity. Deze workshop wordt uitgevoerd in samenwerking met het Biologische Wapenverdrag (BTWC) van de Verenigde Naties, en mede ondersteund door de EU Europese unie (Europese unie) (Council Decision 2019/97) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanuit Sri Lanka waren er 16 enthousiaste deelnemers van verschillende ministeries en organisaties die betrokken zijn bij het opzetten van biosafety en biosecurity beleid in Sri Lanka. In de interactieve workshop zijn onderwerpen aan bod gekomen variërend van biosecurity bewustwording tot aan het beoordelen van dual-use risico’s. De laatste workshop zal plaatsvinden op 17 en 18 november.

Link: https://doi.org/10.1080%2F16549716.2021.1971866 

WHO Global guidance framework for the responsible use of the life sciences

Op dinsdag 13 september heeft de WHO een nieuw document gepubliceerd getiteld “Global guidance framework for the responsible use of the life sciences”.  Onderzoek en toepassing van de life sciences bieden zowel kansen als risico's voor de volksgezondheid en veiligheid. Om ervoor te zorgen dat de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de biowetenschappen worden gebruikt ten goede van de mens en de biodiversiteit, ecosystemen en het milieu, is het belangrijk dat de wetenschappelijke gemeenschap zich houdt aan hoge wetenschappelijke, veiligheids-, en ethische normen. Om dit doel te bereiken en veilige werkwijzen te motiveren en te versterken, heeft de WHO deze Global Guidance Framework for the Responsible Use of Life Sciences ontwikkeld. In dit document wordt ook Dual-Use Quickscan van Bureau Biosecurity meengenomen als zijnde een tool die hiervoor gebruikt zou kunnen worden.

De implicaties van dit document zullen ook besproken worden tijdens de workshop Dual-Use in jouw organisatie? op de Biosecurity Kennisdag van 10 november.

Link: https://www.who.int/publications/i/item/9789240056107