Bureau biosecurity gaat regelmatig naar bijeenkomsten in het buitenland met als doel kennis delen, kennis halen en netwerken. Zo zijn we binnenkort aanwezig bij een biosecurity workshop in Lausanne, een workshop op het gebied van Novel Practices in Biosecurity Governance in Cambridge en zullen we tijdens de conferentie van het Biologische Wapenverdrag in Geneve een satelliet bijeenkomst organiseren over nieuwe biosecurity tools.

Het doel van ‘Bureau Biosecurity internationaal’ is om u te informeren over onze buitenland activiteiten. Waar zijn we geweest en waar kunt u ons mogelijk tegen komen. Gaat u zelf naar het buitenland en wilt u daar biosecurity kennis en informatie delen, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wellicht kunnen we u ondersteunen met materiaal dat wij op de plank hebben liggen of met het delen van ervaringen die wij in bepaalde landen hebben opgedaan.

Biosecurity workshop Lausanne

De biosecurity workshop in Lausanne wordt mede georganiseerd door de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NATO) en gaat over de verkenning van potentiele bedreigingen van opkomende technologieën zoals synthetische biologie en biotechnologie. Ondanks de potentiële voordelen van synthetische biologie zijn er ook aanzienlijke onzekerheden met betrekking tot potentiële risico 's voor mens en de milieu. Een van de aspecten van de lopende discussie omvat biosecurity en dat synthetische biologie mogelijk ook misbruikt kan worden voor kwalijke doeleinden. Het doel van deze workshop is om samen met wetenschappers, beleidsmakers en praktijkmensen in de synthetische biologie en risicobeoordeling, potentiële biosecurity risico’s te bespreken en strategieën te bepalen voor samenwerking op het gebied van toezicht en toekomstige regelgeving.

Biosecurity workshop Cambridge

De workshop gaat over Novel Practices in Biosecurity Governance, waarbij er discussie zal zijn met verschillende wetenschappers en experts op gebied van biosecurity over de manier van het organiseren en uitdragen van best practices ten aanzien van biosecurity en dual-use research. De tools van Bureau Biosecurity kunnen hieraan bijdragen. Daarnaast kan Bureau Biosecurity opgedane inzichten tijdens de workshop gebruiken om het beleid en ook het veld te ondersteunen ten aanzien van de uitvoer van biosecuritybeleid.

Conferentie van het Biologische Wapenverdrag

Bureau Biosecurity zal als expert voor de Nederlandse delegatie aanwezig zijn tijdens de Meeting of Experts van het Biologische Wapenverdrag (BWC) in Geneve. Daarbij organiseert Bureau Biosecurity een satelliet bijeenkomst samen met collega’s uit Maleisië, Canada en Oeganda. In deze meeting worden verschillende biosecurity tools besproken waar Bureau Biosecurity ook aan heeft bijgedragen.