Bureau Biosecurity gaat regelmatig naar bijeenkomsten in het buitenland met als doel kennis delen, kennis halen en netwerken. Zo waren we onlangs aanwezig bij de jaarlijkse bijeenkomst van de EBSA waar we posters hebben gepresenteerd en een presentatie hebben verzorgd over biosecurity awareness. Binnenkort zal Bureau Biosecurity actief deelnemen aan verschillende bijeenkomsten over dual-use.

Het doel van ‘Bureau Biosecurity internationaal’ is om u te informeren over onze buitenland-activiteiten. Waar zijn we (online) geweest en waar kunt u ons mogelijk (digitaal) tegen komen. Gaat u zelf naar een internationale bijeenkomst en wilt u daar biosecurity kennis en informatie delen, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wellicht kunnen we u ondersteunen met materiaal of met het delen van ervaringen die wij in bepaalde landen hebben opgedaan.

European Biosafety Association (EBSA) conference, Athene, 20-21 april

Donderdag 20 en vrijdag 21 april vond in Athene de jaarlijkse European Biosafety Association (EBSA) conferentie plaats. Met een gevarieerd en interessant programma  was het fijn velen uit het biosecurity netwerk (weer) te ontmoeten. Bureau Biosecurity presenteerde twee posters over dual-use en capacity building projecten en liet tijdens een presentatie zien welke tools beschikbaar zijn om een biosecuritycultuur in jouw organisatie te ontwikkelen, promoten en onderhouden.

Bureau Biosecurity bij toekomstige bijeenkomsten

Bureau Biosecurity is uitgenodigd om de Dual-Use Quickscan te presenteren tijdens de komende vergadering in juni van de Australia Group in Parijs. Het doel van de presentatie is om dual-use tool die ook bedoeld is om bewustwording te vergroten onder de aandacht te brengen van de leden van de Australia Group. De Australia Group  is een informeel verband van momenteel 43 staten (waaronder Nederland) en de Europese Commissie met als doel bij export de kans op het bijdragen aan proliferatie van chemische en biologische wapens (CBW) te minimaliseren.

In juni zal Bureau Biosecurity een conferentie bijwonen van de Biotechnology Innovation and Risk Reduction Initiative (BIRRI ) in Cambridge. Het BIRRI is een initiatief van het Nuclear Threat Initiative (NTI ) welke een Amerikaanse non-profitorganisatie is. NTI lanceerde in 2018 het BIRRI om biosecurity risico’s in kaart te brengen en om richtlijnen op te stellen om de risico te verkleining. Tijdens de bijeenkomst in Cambridge zal er gediscussieerd worden over het project om een gezamenlijk mechanisme op te stellen voor bedrijven en instellingen die zich bezig houden met sequenties synthese . Bureau Biosecurity is actief betrokken in dit project. 

In juli vindt er een Summer School plaats over het onderwerp "Dual Use and Misuse of Research Results " georganiseerd door het Research Centre Jülich in Duitsland. Bureau Biosecurity zal een presentatie verzorgen over dual-use aspecten in het onderzoek en hoe de Dual-Use Quickscan hierin kan helpen.