Bureau Biosecurity gaat regelmatig naar bijeenkomsten in het buitenland met als doel kennis delen, kennis halen en netwerken. De afgelopen tijd zijn we niet op reis geweest, maar we hebben wel degelijk deelgenomen aan internationale bijeenkomsten. Zo hebben we een webinar verzorgd ‘in de Filipijnen’ over de biosafety/biosecurity aspecten van COVID-19 en zijn we aangesloten bij een internationaal consortium. In dit nieuwsbericht leest u meer over deze bijeenkomsten.

Het doel van ‘Bureau Biosecurity internationaal’ is om u te informeren over onze buitenland activiteiten. Waar zijn we geweest en waar kunt u ons mogelijk tegen komen. Gaat u zelf naar het buitenland en wilt u daar biosecurity kennis en informatie delen, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wellicht kunnen we u ondersteunen met materiaal of met het delen van ervaringen die wij in bepaalde landen hebben opgedaan.

COVID-19 webinar biosafety/biosecurity

Op uitnodiging van het Filipijnse RITM (Research Institute for Tropical Medicine) heeft Bureau Biosecurity webinar gegeven over COVID-19 en biosafety/biosecurity aspects. Het doel van de webinar is om laboratorium personeel in de Filipijnen die werken met COVID-19 training en meer informatie te geven over diagnostiek, viruskennis en ook biosafety en biosecurity. De webinar werd live via Facebook uitgezonden en deze kan terug gezien worden via  https://www.facebook.com/RITMBRMO/videos/2638941766424803/

Technical Consortium to Develop a Common, International DNA Synthesis Screening Mechanism

Het Amerikaanse Nuclear Threat Initiative (NTI) en het World Economic Forum hebben in januari 2020 een rapport gepubliceerd over het onderwerp gene synthesis screening, waarin de oprichting van een internationaal technisch consortium werd aanbevolen om vooruitgang op dit gebied te stimuleren. Geharmoniseerde screening van DNA-synthese kan een cruciaal hulpmiddel zijn om het risico te verkleinen dat DNA-technologieën opzettelijk worden misbruikt. Bureau Biosecurity neemt als expert deel aan dit consortium.

https://www.nti.org/newsroom/news/nti-and-world-economic-forum-release-new-report-dna-synthesis-technologies/