De Biosecurity Kennisdag is alweer een tijdje geleden, maar we blikken graag nog even terug op deze dag. Inspirerende sprekers als Jaap van Dissel en Jochem Nooyen, het uitwisselen van ervaring tijdens de parallelsessies en goede gesprekken tijdens de lunch en borrel; uit de evaluatie blijkt dat dit dé ingrediënten waren voor een geslaagde bijeenkomst.

Jaap van Dissel verzorgde de aftrap van de 8e editie van de Biosecurity Kennisdag. Met zijn beeldrijke presentatie bracht hij het belang van Biosafety, Biosecurity en de communicatie hierover onder de aandacht. Aansluitend gaf Rik Bleijs een overzicht van de actualiteiten rondom biosecurity, lichtte het Ministerie van Binnenlandse zaken een tip van de sluier op over de Chemisch/Biologische dreigingsappreciatie en ging onze internationale gast Tatyana Novossiolova in op de impact van wetenschappelijke en technologische vooruitgang op de bestaande regelgevende regimes (waaronder het biologische wapenverdrag BTWC) en de verschillende ethische, sociale en veiligheidsproblemen die daaruit voortvloeien. 

Zijn je gedachten nog veilig?

‘Weten dat niemand je kan zien en dat je helemaal jezelf kunt zijn. Dat gebeurt niet zo vaak meer. We worden namelijk overal in de gaten gehouden. Zowel fysiek als digitaal.’ Dat werd goed duidelijk tijdens De Privacy & Infosecurity Show van illusionist Jochem Nooyen. Met humoristische verhalen, interactieve experimenten en spannende acts maakte Jochem het publiek duidelijk dat de mens  de zwakste schakel is in de security keten. 

Parallelsessies

Na de energieke illusieshow was het tijd om zelf aan de slag te gaan. Tijdens de sessie ‘Spionage op buitenlandse reis’ werd duidelijk wat de risico’s zijn en aan de hand van sprekende voorbeelden werden praktische tips en handvatten aangereikt. ‘Dual-Use in jouw organisatie?’ blijft een interessant maar tevens ingewikkeld onderwerp wat komende jaren zeker terug zal komen. De sessie over biosecurity educatie heeft aan Bureau Biosecurity input en richting gegeven om dit thema komend jaar actief op te pakken. Bij ‘gedragsverandering bewustwording’ werd het theoretisch kader geschetst van aspecten die gedrag kunnen beïnvloeden.  

Save the date – 2 november 2023

De datum voor de achtste Biosecurity Kennisdag ligt al vast maar het programma staat nog helemaal open! We houden ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en horen graag waar  deelnemers behoefte aan hebben. Dus heb je suggesties voor invulling van het programma van volgend jaar, of wil je iets bijdragen: laat het ons weten! biosecurity@rivm.nl.