Op 14 november 2019 vond de zesde Biosecurity Kennisdag plaats. Net als voorgaande jaren bestond het programma uit een plenair deel, workshops en tijd om bij te praten met uw netwerk. Een deel van de presentaties die zijn gegeven tijdens de plenaire sessie en binnen de workshops zijn te downloaden als PDF of te bekijken als visueel verslag.
Programma 2019
9.00 uur Ontvangst en registratie
10.00 uur Welkom door dagvoorzitter André Jacobi, Bureau Biosecurity, RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)
10.15 uur Actualiteiten rondom biosecurity
Rik Bleijs, Bureau Biosecurity, RIVM. Voor de presentatie, klik hier
10.30 uur Biosafety en biosecurity dilemma’s in een hoogrisico faciliteit
Yolanda Kap, Erasmus MC
10.50 uur Risicomanagement in de wereld van bioveiligheid
Jop Groeneweg, Universiteit Leiden. Voor de presentatie, klik hier.
11.30 uur Assessment of technology with dual use potential in Denmark
Steen Giese, Centre for Biosecurity and Biopreparedness, Denmark.
12.00 uur Lunch
13.30 uur Parallelsessie 1
14.45 uur Pauze
15.00 uur Parallelsessie 2
16.15 uur Borrel
Onderwerpen binnen de parallelle sessies
Op de Biosecurity Kennisdag worden ’s middags twee parallelsessies gehouden met verschillende onderwerpen waar je uit kan kiezen:
1. Dual use: ondubbelzinnig onderzoek
In deze sessie staat dual use onderzoek en export controle centraal en worden verschillende internationale tools en hulpmiddelen besproken. Maar is dat voldoende om onderzoek met een potentieel dual use karakter te herkennen? Heb je wel eens te maken gehad met dual use overwegingen? Wanneer trek je aan de bel en welke bel is dat dan? Hoe spreek je de verantwoordelijk onderzoeker hierop aan?
2. Biotechnologische producten en processen met minimale biosafety en biosecurity risico’s
Iedereen die hieraan wil bijdragen, zal Safe-by-Design als muziek in de oren klinken. Safe-by-Design is namelijk een integrale en vooruitkijkende manier om met een ontwerp-bril op over veiligheid na te denken. In de wereld van opkomende technologieën, zoals synthetische biologie, nanotechnologie, kunstmatige intelligentie en nanobiotechnologie, wordt Safe-by-Design een steeds gangbaarder begrip. Maar wat is het precies? Hoe verhoudt het zich tot biosecurity? En wat kan het zodoende voor jouw werk betekenen? De beantwoording van deze vragen staat centraal in deze workshop, waarin we voortbouwen op lessen uit het ochtendprogramma en aan de slag gaan met concrete praktijkvoorbeelden. Voor de presentatie van deze workshop, klik hier
3. Biosecurity in jouw organisatie
Bureau biosecurity heeft de afgelopen jaren diverse tools en producten ontwikkeld om biosecurity binnen jouw organisatie onder de aandacht te brengen. Hoe gaan andere organisaties om met biosecurity awareness? Leer van voorbeelden die worden toegelicht, leer van andere collega’s en deel je eigen ervaringen. Voor de presentatie door LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum), klik hier. Voor de presentatie door Janssen Vaccines & Prevention, klik hier.
4. Biosecurity in beeld
Beeld zegt vaak meer dan woorden! In deze inspirerende en praktische workshop leer je de basisbeginselen van zakelijk tekenen die je in kan zetten om een complexe boodschap in beeld te brengen. We gaan aan de slag met de biosecurity pijlers en zetten deze om in beeld. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf voorbeelden aan te leveren.
5. Biosecurity door de ogen van de omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s
In deze voorlichtende sessie zal ingegaan worden op wat de omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s doen in het kader van biosecurity. Deze organisaties zijn er om de veiligheid voor derden te waarborgen en calamiteiten te voorkomen. En als er calamiteiten optreden om de bevolking voor te lichten en te behoeden voor ongewenste effecten. Of in het ergste geval te evacueren. Daarom is het belangrijk dat hoogrisico laboratoria goed samenwerken met deze organisaties. Zij willen u graag inzicht geven en sparren over het maatschappelijk belang van biosecurity en dat preventie niet stopt buiten het laboratorium. Voor de presentatie vanuit de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio), klik hier. Voor de presentatie vanuit de omgevingsdienst West-Holland, klik hier