Bureau Biosecurity gaat regelmatig naar bijeenkomsten in het binnen- en buitenland met als doel kennis delen, kennis halen en netwerken. Zo hebben we onlangs een bijdrage geleverd aan een summerschool in Jülich (D), is de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) bijgepraat over bioterrorisme en zijn biosecurity en dual-use onderwerpen die aan bod komen tijdens de introductieweek van Universiteit Utrecht.

Het doel van ‘Bureau Biosecurity (inter)nationaal’ is om u te informeren over onze activiteiten. Waar zijn we geweest en waar kunt u ons mogelijk (digitaal) tegen komen. Gaat u zelf naar een bijeenkomst en wilt u daar biosecurity kennis en informatie delen, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wellicht kunnen we u ondersteunen met materiaal of met het delen van ervaringen die wij hebben opgedaan.

Summerschool Research Centre Julich, “Dual Use and Misuse of Research Results”

Op dinsdag 18 juli heeft Bureau Biosecurity een lezing gegeven over dual-use bewustwording en beoordeling tijdens de Summer School “Dual Use and Misuse of Research Results” georganiseerd door het Research Center Jülich, Duitsland. De doelgroep van de Summer School waren medewerkers van het Jülich onderzoeksinstituut en richtte zich breder op het onderzoek in de levenswetenschappen. Er waren interessante discussies over de uitdagingen van onderzoeksresultaten met potentieel dual-use risico en de bijbehorende ethische dilemma’s. 

Bioterrorisme bij de GGD

Infectieziekten waarbij bestrijdingsmaatregelen noodzakelijk zijn, moeten -- conform de Wet publieke gezondheid -- worden gemeld bij de GGD . Maar hoe maak je onderscheid tussen een natuurlijke of een moedwillige uitbraak. Om daar een beeld van te krijgen heeft Bureau Biosecurity voor een afdeling infectieziektenbestrijding van de GGD een presentatie verzorgd over bioterrorisme. Daarbij was er ook aandacht voor preventie in de vorm van biosafety en biosecurity, respons en signalering. 

Biosecurity en dual-use tijdens de Introductieweek Universiteit Utrecht

Op dinsdag 5 september zal Bureau Biosecurity bij de Universiteit Utrecht tijdens de introductieweek voor masterstudenten aan de Graduate School of lifescience een seminar geven over biosecurity en dual-use als onderdeel van het programma over Professional Behaviour and Integrity. Hierbij zal een deel van de studenten tevens aan de slag gaan met een dual-use dilemma waarbij zij als toekomstige onderzoeker te maken krijgen met onverwachte onderzoeksresultaten die een potentieel voor dual-use toepassingen met zich meebrengen.