Bureau Biosecurity gaat regelmatig naar bijeenkomsten in het buitenland met als doel kennis delen, kennis halen en netwerken. Zo waren we onlangs aanwezig bij de jaarlijkse bijeenkomst van de iGEM waar we in een paneldiscussie zaten over het herkennen en beoordelen van dual-use. Ook reisden we naar Mongolië om te helpen met het opzetten van een nationaal overzicht van pathogenen en waren we bij de jaarlijkse bijeenkomst van de European Biosecurity Regulators Forum (EBRF). 

Het doel van ‘Bureau Biosecurity internationaal’ is om u te informeren over onze buitenland-activiteiten. Waar zijn we (online) geweest en waar kunt u ons mogelijk (digitaal) tegen komen. Gaat u zelf naar een internationale bijeenkomst en wilt u daar biosecurity kennis en informatie delen, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wellicht kunnen we u ondersteunen met materiaal of met het delen van ervaringen die wij in bepaalde landen hebben opgedaan.

Bureau Biosecurity voert project uit om biosecurity in Mongolië te versterken

Van 25-27 oktober heeft Bureau Biosecurity een tweede workshop gegeven om Mongolië te helpen met het opzetten van een nationaal overzicht van pathogenen en het versterken van biosecurity. Deze workshop wordt uitgevoerd in samenwerking met het Biologische Wapenverdrag (BTWC) van de Verenigde Naties, en mede ondersteund door de EU Europese unie (Europese unie) (https://www.un.org/disarmament/biological-weapons/eu-support-to-the-bwc) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanuit Mongolië waren er een twintigtal enthousiaste deelnemers van verschillende ministeries en organisaties die betrokken zijn bij het opzetten van biosafety en biosecurity beleid in Mongolië. In de interactieve workshop zijn onderwerpen aan bod gekomen variërend van biosecurity bewustwording tot aan het beoordelen van dual-use risico’s. De laatste workshop zal plaatsvinden van 17-19 januari 2024 in Ulaanbaatar.

iGEM Jamboree, Responsibility Conference

Bureau Biosecurity heeft op 3 november deelgenomen aan een paneldiscussie in de sessie “Exploring Dual-Use in Practice: Insights and Forward Views” tijdens de jaarlijke iGEM Jamboree in Parijs (https://responsibility.igem.org/events/2023/conference). Deze sessie was onderdeel van de tweede Responsibility Conference georganiseerd door iGEM. Rik Bleijs heeft samen met Douglas Robinson (Directorate for Science, Technology & Innovation, OECD) en Sam Weiss Evans (US National Security Commission on Emerging Biotechnology, NSCEB) hun perspectieven en ervaringen met de aanwezigen gedeeld over de identificatie en monitoring van dual-use risico’s en ook de rol die iGEM hierin kan spelen. 

European Biosecurity Regulators Forum (EBRF) 

Van 15 tot 16 november vond de jaarlijkse bijeenkomst van de European Biosecurity Regulators Forum (EBRF) plaats in Berlijn. Deze groep bestaat uit een zevental Europese landen, inclusief Nederland, die onder andere tot doel hebben om biosecurity in Europa te versterken en om relevante informatie tussen de landen uit te wisselen hierover (www.ebrf.eu). Tijdens de bijeenkomst heeft Bureau Biosecurity de laatste stand van zaken gegeven ten aanzien van biosecurity en dual-use in Nederland en is de dual-use animatie vertoond. Er zijn verdere afspraken gemaakt voor samenwerking en uitbreiding van het netwerk om meer zicht te krijgen op beleidsmakers in de EU die zich bezighouden met biosecurity en dual-use.