Bureau biosecurity gaat regelmatig naar bijeenkomsten in het buitenland met als doel kennis delen, kennis halen en netwerken. Zo waren we aanwezig bij de EBSA in Kopenhagen en hebben we in het kader van de BWC een workshop verzorgd in Maleisië.

Het doel van ‘Bureau Biosecurity internationaal’ is om u te informeren over onze buitenland activiteiten. Waar zijn we geweest en waar kunt u ons mogelijk tegen komen. Gaat u zelf naar het buitenland en wilt u daar biosecurity kennis en informatie delen, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wellicht kunnen we u ondersteunen met materiaal dat wij op de plank hebben liggen of met het delen van ervaringen die wij in bepaalde landen hebben opgedaan.

Biosecurity workshop Kuala Lumpur
Bureau Biosecurity heeft in het kader van het Biologische Wapenverdrag (BWC) assistentie programma een biosecurity workshop verzorgd in Kuala Lumpur, Maleisië. In de workshop hebben de deelnemers interactief kennis gemaakt met de biosecurity zelfscan tool en de kwetsbaarheidsanalyse. Gedurende de workshop is een draft checklist opgesteld die gebruikt kan worden voor biosecurity laboratorium inspectie en audits. Tussen de bedrijven door is er een bezoek gebracht aan een veterinair laboratorium van de University Putra Malaysia (UPM).
Tijdens een tweede workshopronde in juli zal Bureau Biosecurity verder met de deelnemers aan de slag gaan om de biosecurity checklist te finaliseren en ondersteunen om deze in te bedden in het nationaal systeem van Maleisië.

Deelname aan de EBSA
Op 19 en 20 april vond in Kopenhagen de jaarlijkse bijeenkomst van de 'European Biosafety Association' (EBSA) over biologische veiligheid plaats. Bureau Biosecurity heeft tijdens de sessie met als thema 'Biosecurity' de deelnemers praktische handvatten aangereikt om biosecurity bewustwording in organisaties te vergroten. Daarnaast hebben we samen met een collega van de Deense Technische Universiteit (DTU) een interactieve break-out sessie verzorgd over de verschillende aspecten die van belang zijn bij het opstellen van een biosecurity plan. De bijeenkomst van de EBSA is altijd een mooie gelegenheid om op informele wijze met collega’s over biosafety en biosecurity van gedachten te wisselen.

Toekomstige activiteiten
Komende maanden staan er een aantal buitenland activiteiten op het programma. Naast het eerder genoemde vervolg op de workshop in Maleisië zijn we uitgenodigd om deel te nemen aan een internationale workshop over Governance of Dual Use Research in the Life Sciences  in Kroatië. Daarnaast gaan we buitenlandse zaken ondersteunen bij de Meeting of Experts  van het Biologische Wapenverdrag (BWC) in Geneve.