Op deze pagina schetsen we een actueel scenario met betrekking tot biosecurity. Dit keer is het scenario gebaseerd op een recent verschenen artikel over zwerfmateriaal. Voor de beveiliging van biologisch hoogrisico materiaal is het van belang dat de organisatie een actueel overzicht heeft van het lopende onderzoek en alle hoogrisico pathogenen die aanwezig zijn. Dit klinkt als een open deur, maar blijkbaar gaat dit nog steeds wel eens mis. Hoe groot is de kans dat er ergens binnen jouw organisatie nog wat monsters in een vriezer liggen die iedereen al is vergeten?

Het scenario: Zwerfmateriaal in de vriezer

In een vaccinonderzoeksfaciliteit in Pennsylvania (VS) zijn recent meerdere flesjes met het label ‘Pokken’ gevonden. De bevroren flesjes met het label 'Pokken' werden toevallig ontdekt door een laboratoriummedewerker tijdens het schoonmaken van een vriezer. Dit nieuws werd in november naar buiten gebracht door het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC Centers for Disease Control and Prevention (Centers for Disease Control and Prevention)), dat nog onderzoek doet naar het incident. Het is niet voor het eerst dat zoiets gebeurt. In 2014 vonden medewerkers van de National Institute of Health (NIH) zes injectieflacons met pokken in een ongebruikte opslagruimte toen ze voor een verhuizing in een laboratorium op de campus van de NIH in Bethesda, Maryland (VS) aan het opruimen en inpakken waren. Twee van de flesjes bleken levensvatbaar virus te bevatten.

Risico’s en handelingsperspectief

Pokken, ook bekend als variola, werd in 1980 door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroeid verklaard na een gezamenlijke wereldwijde vaccinatie-inspanning. Daarvoor besmette het virus 15 miljoen mensen per jaar en doodde ongeveer 30% van hen. De meeste routinevaccinaties tegen pokken stopten in 1972. Met monsters van levend pokkenvirus kan moedwillig een nieuwe pandemie gecreëerd worden.

Wanneer er in een organisatie waarin geen actueel overzicht is van de aanwezige pathogenen, dan kan ontvreemding van biologisch materiaal onopgemerkt blijven. Ook kan er geen actuele informatie worden verstrekt in geval van een calamiteit.

Zorg dus voor een actueel overzicht dat beschrijft waar materialen met hoogrisico pathogenen in gebruik of in opslag zijn en wie verantwoordelijk is. Registratie en beheer kunnen op verschillende manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld door het gebruik van een elektronisch ‘Laboratory Information Management System’ (LIMS). Het is belangrijk dat een registratie- en beheeroverzicht alleen toegankelijk, te beheren en te controleren is door mensen die daarvoor geautoriseerd zijn.

Jouw scenario delen

Zou je graag eens met Bureau Biosecurity verder praten over hoe je met dit scenario om kunt gaan, schroom niet om contact op te nemen. Loop je zelf tegen een biosecurity scenario aan die je graag zou willen delen met vakgenoten, laat het ons weten! Het Bureau Biosecurity is te bereiken via biosecurity@rivm.nl.

Bron

https://edition.cnn.com/2021/11/16/health/smallpox-vials-found/index.html