Op 2 november 2017 vindt voor de vierde keer de Biosecurity Kennisdag plaats. Net als voorgaande jaren stellen we een programma samen met een plenair deel, workshops en voldoende tijd om bij te praten met uw netwerk.

Programma

Programma

De Biosecurity Kennisdag 2017 vindt op donderdag 2 november plaats in het Mercure hotel in Amersfoort. Het programma is als volgt:

9.00 uur Ontvangst en registratie

10.00 uur Welkom door dagvoorzitter Sander Banus, Centrum Veiligheid, RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

10.10 uur  Rik Bleijs, Bureau Biosecurity, RIVM. "Bureau Biosecurity en de kwetsbaarheidsanalyse"

10.25 uur Vera Vos, Onafhankelijk voorzitter van de interdepartementale werkgroep Biosecurity. "Update biosecuritybeleid"

11.00 uur Erwin Duizer, hoofd van Nationaal Polio Laboratorium, RIVM. "Poliovirus  in het lab post-eradicatie: implicaties voor biosafety en biosecurity"

11.30 uur  Marcel van Bergen, Radboud Universiteit Nijmegen. "De BioRisk Professional in de praktijk"

12.00 uur  Lunch

13.00 uur Workshopsessie 1

14.15 uur  Pauze

14.45 uur Workshopsessie 2

16.00 uur Borrel

1. de Biosecurity Challenge

Workshop 1. de Biosecurity Challenge

Deze workshop wordt verzorgd door Bureau Biosecurity.

In deze interactieve workshop wordt u uitgedaagd om biosecurity problemen van uw tegenstanders effectief te bestrijden.

2. Veilig versturen van biologisch materiaal

Workshop 2. Veilig versturen van biologisch materiaal

Deze workshop wordt verzorgd door Francis Claus, Restricted collections (Budapest Treaty & safe deposits) van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute te Utrecht en Gijsbert van Willigen, biologischeveiligheidsfunctionaris van het Leids Universitair Medisch Centrum te Leiden.

Ik heb een hoogrisico pathogeen in huis dat naar Brazilië verstuurd moet worden. Maar ik weet niet wie eigenlijk de ontvanger is? En hoe weet ik of het wel veilig aangekomen is? Hoe zit het ook alweer met de transportwetten en regels? In deze workshop worden vragen rondom transport en het versturen van biologisch materiaal bediscussieerd en beantwoord.

3. Informatie: Is it secret? Is it secure?

Workshop 3. Informatie: Is it secret? Is it secure?

Deze workshop wordt verzorgd door Hugo Leisink van het Nationaal Cyber Security Centrum (NSCS) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Uw organisatie heeft kennis-en informatiebeveiliging netjes op papier, maar hoe is dat werkelijk in cyberspace? Waar liggen de kwetsbaarheden en de valkuilen? Bezoek de workshop en laat u informeren over de digitale wereld van informatie-beveiliging. De workshop wordt verzorgd door het National Cyber Security Centrum.

4. Import en Export, wat mag en wat moet…

Workshop 4. Import en Export, wat mag en wat moet…

Deze workshop wordt verzorgd door Jan Heres van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), Martin Brink, Access and Benefit Sharing (ABS) Focal Point van de Wageningen University & Research (WUR Wageningen University &Research (Wageningen University &Research)), en Gerlof Kruidhof, Exportcontrole Strategische Goederen, Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heb ik een exportvergunning nodig voor het uitvoeren van DNA fragmenten? Hoe moet ik voldoen aan het Nagoya protocol? Heb ik voor het in- en uitvoeren van plantpathogenen te maken met andere wetgeving dan voor humane of dierpathogenen? Als je het antwoord wilt weten op bovenstaande vragen, dan is dit een workshop die je niet mag missen!

5. Personeelsscreening: Ken uw collega!

Workshop 5. Personeelsscreening: Ken uw collega!

Deze workshop wordt verzorgd door het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Personeelsmanagement is een belangrijk onderdeel van biosecurity. Bij het aanstellen van nieuw personeel is het van belang om de achtergrond van de betreffende persoon na te gaan. Maar ook personeel dat al in dienst is kan opeens ander gedrag gaan voorkomen, zoals alleen werken op ongebruikelijke tijdstippen. In deze workshop wordt het nut en de noodzaak van personele screening uitgelegd en wordt uitleg gegeven over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).