Op 1 november 2018 vindt de vijfde Biosecurity kennisdag plaats. Net als voorgaande jaren stellen we een programma samen met een plenair deel, workshops en voldoende tijd om bij te praten met uw netwerk.

De Biosecurity kennisdag vindt plaats in het  Mercure hotel, te Amersfoort. Klik hier om u direct op te geven.

 

Programma

Thema: Perspectieven op Biosecurity

9.00 uur             Ontvangst en registratie

10.00 uur          Welkom door dagvoorzitter André Jacobi, Centrum Veiligheid, RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

10.10 uur          Rik Bleijs, Bureau Biosecurity, RIVM

                                “Actualiteiten rondom biosecurity en introductie parellelsessies”

10.40 uur          Maikel Rollman, Recherchekundige Digitaal, Team High Tech Crime, Politie

                               "De wereld van cybercrime ontmoet biosecurity"

11.20 uur          Niek Savelkoul, Jurre Steens en Stijn Prinsen, Wageningen University & Research

                                 “iGEM: knutselen aan biologische machines”

12.00 uur          Lunch

13.30 uur           Parallelsessie 1

14.45 uur           Pauze

15.00 uur           Parallelsessie 2

Onderwerpen binnen de parallelle sessies

Op de Biosecurity Kennisdag worden ’s middags twee parallelsessies gehouden met verschillende onderwerpen. Er zijn twee parallelsessies. Je wordt voor één parallelsessie ingedeeld voor de dialoogsessie "Samen naar een realistisch biosecuritybeleid" en voor de tweede parallelsessie kun je kiezen uit één van de drie andere onderwerpen.

 

1. Samen naar een realistisch biosecuritybeleid

In het komend jaar zal de voorgenomen biosecurity wetgeving inhoudelijk worden uitgewerkt door de overheid. In dit wetgevingstraject is het van belang dat de overheid van gedachten wisselt met medewerkers van organisaties voor wie de wetgeving van belang is, om tot realistisch beleid te komen. We werken in deze interactieve workshop toe naar een gezamenlijk beeld van het Nederlandse biosecuritybeleid aan de hand van prikkelende vragen en een goed gesprek.

 

2. Perspectief op de toekomst

Door de snelle ontwikkelingen in de moderne biotechnologie (synthetische biologie, CRISPR/Cas etc) worden er in de komende tien jaar veel nieuwe toepassingen verwacht, waardoor kennis en apparatuur steeds toegankelijker en verkrijgbaarder worden. In deze sessie zullen we een discussie starten om mogelijke dreigingen vanuit geavanceerde biotechnologische technieken te identificeren en wat dit betekent voor biosecurity.

 

3. Biosecurity in de praktijk: diagnostiek en biosecurity

In deze workshop gaan we aan de slag met biosecurity en het perspectief vanuit de diagnostiek: hoe te handelen als je een infectie met een bioterroristisch agens vermoedt? Hoe trek je aan de bel? Waar let je op in het laboratorium? Een interessante sessie aan de hand van casuïstiek en veel voorbeelden. Interessant voor iedereen die zelf betrokken is bij diagnostiek, of voor mensen die een kijkje willen nemen in de biosecurity van een laboratorium: hoe is het in Nederland geregeld?

 

4. Dual-use onderzoek en exportcontrole

Samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken verzorgt Bureau Biosecurity deze workshop over de dual-use exportvergunning (EUEuropese unie verordening 428/2009) en de mogelijkheid tot aanvraag van een proefvergunning (sondage). Aan de hand van cases en voorbeelden doorlopen we hypothetische situaties en aanvragen. Je kunt natuurlijk zelf ook voorbeelden inbrengen: dan komen we tot een oplossing of advies.