U bevindt zich op: Home Beleid Internationale verdragen en richtlijnen BTWC

BTWC

De Biologische en Toxine Wapenconventie (BTWC) is een verdrag dat de ontwikkeling, de productie en het aanleggen van voorraden van biologische en toxine wapens verbied. Het verdrag regelt ook de vernietiging van deze wapens.

De Biologische en Toxine Wapenconventie (BTWC) werd in 1972 gesloten tussen Groot-Brittannië, de VS en de Sovjet-Unie en is in 1975 in werking getreden. Het verdrag, dat door 173 landen wordt erkend en aanvaard, verbiedt het bezit, gebruik en ontwikkeling van biologische en toxine wapens. De BTWC was het eerste multilaterale ontwapeningsverdrag dat de productie en het gebruik van een gehele categorie wapens verbood en nog steeds is het verdrag één van de hoekstenen van de multilaterale non-proliferatie en ontwapeningsarchitectuur.

Eind 2011 vond de zevende toetsingsconferentie plaats. Tijdens deze conferentie onder Nederlands voorzitterschap is een werkplan ontwikkeld voor de periode tot de volgende toetsingsconferentie in 2016. De statenpartijen streven ernaar dat het BTWC een relevant instrument blijft en dat het effectief kan reageren op wetenschappelijke, technologische en politieke ontwikkelingen
Onderwerpen die in het werkplan centraal staan zijn:
• Ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en technologie;
• Internationale samenwerking en assistentie;
• Verbetering van nationale implementatie van de conventie.

 

Zoeken:

Service